TopTip

Inšpirácia do kuchyne: Boršč rehoľnej sestry Štefánie

Inšpirácia do kuchyne: Boršč rehoľnej sestry Štefánie

Dnes sa naučíme variť boršč. Ako sa dozvieme v našej rubrike Keď zasvätená osoba varí, je to jedlo pre tvorivé kuchárky a kuchárov. Každý si totiž môže základný recept upraviť podľa svojho gusta. Po recept na prípravu boršču zašla redaktorka Mária Čigášová do Prešova za sestrou Štefániou Blichovou z Rádu sestier sv. Bazila Veľkého.

Recept na prípravu boršču:

50 ml. stolový olej

2-3 ks cvikla

1 ks cibuľa

1ks mrkva

¼ hlávky kapusty

2 lyžičky cukru

150 ml. paradajková pasta

3ks zemiaky

2ks bobkový list

3ks strúčky cesnaku

½ lyžičky rasca

1 lyžička sladká paprika

1 lyžica jablčný ocot

vetvička zeleru

zelený kôpor

podľa chutí soľ, čierne korene

1. V hrnci na miernom ohni restujeme cibuľu, dodáme rascu a cesnak a znovu zľahka restujeme.

2. Pridáme mrkvu, zeler, cviklu, cukor a paradajkovú pastu, chvíľu restujeme.

3. Na zvýraznenie farby zamiešame červenú papriku, hneď zalejeme vriacou vodou a necháme vrieť 10 minút.

4. Po zovretí dodáme bobkový list a sladkú kapustu, ktorú sme vopred posolili štipkou soli, aby pustila šťavu, pridáme ešte zemiaky.

5. Dochucujeme soľou, čiernym korením, a necháme vrieť, kým sa neuvaria zemiaky. Preveríme, či sa uvarili zemiaky a cvikla. Vyberieme bobkový list a preverujeme chuť a hustotu. Ak chceme boršč redší, dolejeme prevarenú vodu.

6. Hotový boršč môžeme dochutiť citrónovou šťavou, octom alebo jablčným octom.

7. Necháme uvarenýboršč odstáť od 10 minút do dvoch hodín.Podávame so zeleným kôprom a smotanou. Kto chce, môže si pridať do boršču aj pretlačený cesnak.

Poznámka

Zeleninu môžeme rezať na kocky, alebo strúhať na strúhadle.

Okrem čerstvej kapusty môžeme pred koncom varenia pridať aj kyslú - vopred udusenú.

Boršč je dobré podávať aj na nasledujúci deň.

Podľa priania môžeme pred koncom do boršču dodať vopred pripravené mäso a namiesto vody použiť mäsový vývar.

Podobné články

Počúvajte naživo

Dodajte energiu našim vysielačom
Dodajte energiu našim vysielačom
Vyzbieraných je 1230 €

Celková čiastka

6000 €

Zostávajúci čas

5 dní

Aktuálny program

počasie

Počasie podľa
P. Jurčoviča
Darujte 2% Podporte vaše rádio Chcem byť patrónom Rádia Lumen

Táto stránka používa cookies

Súbory cookie používame na zhromažďovanie a analýzu informácií o výkone a používaní stránok, na poskytovanie funkcií sociálnych médií a na vylepšenie a prispôsobenie obsahu a reklám. Viac o cookies