TopTip

Kňaz Martin Ďuračka pečie veľkonočné jahniatko

Kňaz Martin Ďuračka pečie veľkonočné jahniatko

Je náročné pripraviť veľkonočné jahniatko? Podľa kňaza Martina Ďuračku to zvládnete. Náš recept si však rozdelíme na dva dni. Prečo? To sa dozviete v nahrávke!

K tradičným veľkonočným jedlám patrí pečené jahňa. Správca Univerzitného pastoračného centra v Banskej Bystrici Martin Ďuračka túto špecialitu pečie aj pre študentov pred Veľkou nocou. Príprava tohto vynikajúceho jedla pritom vôbec nie je zložitá. Stačí len vedieť pár osvedčených tipov. 

Potrebujeme:

Jahňacina (stehno, lopatka, chrbát, krk)

Aromatické bylinky (šalvia, rozmarín, tymián, bazalka, petržlenová vňať)

Pol hlávky cesnaku (6 strúčikov)

Soľ

1 dl olivový olej

1-2 dl vody

Mäso umyjeme a ostrým nožom zbavíme tuku. (Práve v tuku sa drží špecifická chuť jahňaciny, ktorá nie každému vyhovuje.) Bylinky s cesnakom nasekáme, soľ zmiešame s vodou, aby sa rozpustila a potom pridáme olivový olej. Mäso dáme do pekáča a naložíme do pácu. Zakryjeme alobalom alebo potravinovou fóliou a odložíme do chladničky.

Na druhý deň mäso vložíme do rúry vyhriatej na 110 stupňov a pečieme 90 minút až dve hodiny tak, aby mäso bol polomäkké (po taliansky Aldente J). Potom zvýšime teplotu na 180 až 200 stupňov, mäso odkryjeme a pečieme ďalšiu hodinu, kým nie je mäkké. Občas môžeme poliať šťavou z výpeku.

Maces

1 kg polohrubej múky, pol litra vody, 0,5 dl oleja, soľ

Z týchto surovín vymiesime cesto, urobíme z neho valček, nakrájame na kolieska, vyvaľkáme na placky. Pečieme na panvici buď nasucho alebo panvicu potrieme olivovým olejom.

Rukolový šalát

rukola, jarná cibuľka, paradajky, reďkovky, olivový olej a soľ

Zeleninu umyjeme, nakrájame, osolíme, pokvapkáme olivovým olejom a premiešame.

Podobné články

Počúvajte naživo

Dodajte energiu našim vysielačom
Dodajte energiu našim vysielačom
Vyzbieraných je 999 €

Celková čiastka

6000 €

Zostávajúci čas

15 dní

Aktuálny program

    Na tento deň zatiaľ nie je vytvorený programový plán.

počasie

Počasie podľa
P. Jurčoviča
Darujte 2% Podporte vaše rádio Chcem byť patrónom Rádia Lumen

Táto stránka používa cookies

Súbory cookie používame na zhromažďovanie a analýzu informácií o výkone a používaní stránok, na poskytovanie funkcií sociálnych médií a na vylepšenie a prispôsobenie obsahu a reklám. Viac o cookies