TopTip

Kuraciu polievku a Libanonské rezne pripravuje brat kapucín Karol

Kuraciu polievku a Libanonské rezne pripravuje brat kapucín Karol Brat Karol v kapucínskej kuchyni

Dnes ponúkame niečo výdatné, voňavé a chutné. Dobré jedlo poteší aj kapucínov v Ponikách. V kuchyni sa bratia striedajú, no keď obed pripravuje brat Karol...

Dobré jedlo poteší aj kapucínov v Ponikách. V kuchyni sa bratia striedajú, no keď obed pripravuje brat Karol, pochutia si na rôznych špecialitách. Pri kláštore má bylinkovú záhradku a bylinky rád využíva aj pri varení. Dnes sa s nami podelí o recept na kuraciu smotanovú polievku a libanonské rezne. Za bratom Karolom zašla Jana Ondrejková.

RECEPT NA KURACIU SMOTANOVÚ POLIEVKU

Potrebujeme:

1 kura (stehná môžeme oddeliť a pripraviť z nich iné jedlo)

2 väčšie zelery

Soľ

Mlieko

Smotana na šľahanie

Čierne korenie

Petržlenová vňať

Maslo

1 PL hladkej múky

Postup:

Kura uvaríme v osolenej vode. Mäso vyberieme, oberieme z kostí a nakrájame na menšie kúsky. V druhom hrnci rozpustíme maslo, pridám hladkú múku a miešame asi 2 minúty, aby sme spravili svetlú zápražku. Do tejto svetlej zápražky vlejeme precedený vývar. Pridáme doň na malé kocky nakrájané zelery, necháme zovrieť a keď je zeler mäkký, pridáme 3 dcl až 0,5 l mlieka, dochutíme mletým čiernym korením a necháme zovrieť. Potom do polievky vložíme nakrájané mäso, vlejeme šľahačkovú smotanu a opäť necháme prevrieť. Na záver vmiešame nakrájanú petržlenovú vňať a minútu povaríme.

RECEPT NA LIBANONSKÉ REZNE

Potrebujeme:

Bravčové mäso (zadné stehno alebo krkovička)

Provensálske bylinky

Olivový olej

Olej na vyprážanie

Nálev (na cca 1200 g mäsa):

0,5 l mlieka

4 vajíčka

1 ČL soli

2 ČL kurkumy

2 ČL kayenského korenia

1 ČL vegety

1 ČL čierneho mletého korenia

1 ČL sladkej červenej papriky

34 g očisteného a nastrúhaného zázvoru

Mäso si deň vopred narežeme na rezne, naklepeme, osolíme a okoreníme a dáme do misy do nálevu. Suroviny na nálev musíme dobre vyšľahať. Trochu nálevu dáme na spodok misy, potom vezmeme plátok mäsa, posypeme ho provensálskymi bylinkami a pokvapkáme olivovým olejom, vložíme do misy a prilejeme naň trochu nálevu. Takto to opakujeme s každým plátkom mäsa. Na noc dáme do chladničky.

Rezne na druhý deň pomaly pečieme na panvici v oleji, ktorý je vhodný na vyprážanie. Na mäso vždy nalejeme aj trochu nálevu.

Ako príloha sa k rezňom hodí ryža. Na ozvláštnenie do nej môžeme vmiešať nadrobno nakrájané zelené olivy.

Podobné články

Počúvajte naživo

Aktuálny program

počasie

Počasie podľa
P. Jurčoviča

Akcia s Prodomom

Prodom - projekty domov
ponúka viac ako 880 projektov rodinných domov.

V prípade že do poznámky pri objednávke uvediete
"RADIO LUMEN"
automaticky získavate 5% zľavu na vybraný projekt domu.

V prípade, že žijete v zahraničí napríklad projekt
Casa unifamiliar de 5 habitaciones en una sola planta adecuada para una parcela estrecha.

Podporte vaše rádio LUMEN klub

Pre zlepšenie kvality našich stránok používame cookies. Tým, že pokračujete v prehliadaní stránok bez zmeny nastavenia vášho prehliadača súhlasíte s ich používaním. Viacej o používaní súborov cookies.