TopTip

Kuraciu polievku a Libanonské rezne pripravuje brat kapucín Karol

Kuraciu polievku a Libanonské rezne pripravuje brat kapucín Karol Brat Karol v kapucínskej kuchyni

Dnes ponúkame niečo výdatné, voňavé a chutné. Dobré jedlo poteší aj kapucínov v Ponikách. V kuchyni sa bratia striedajú, no keď obed pripravuje brat Karol...

Dobré jedlo poteší aj kapucínov v Ponikách. V kuchyni sa bratia striedajú, no keď obed pripravuje brat Karol, pochutia si na rôznych špecialitách. Pri kláštore má bylinkovú záhradku a bylinky rád využíva aj pri varení. Dnes sa s nami podelí o recept na kuraciu smotanovú polievku a libanonské rezne. Za bratom Karolom zašla Jana Ondrejková.

RECEPT NA KURACIU SMOTANOVÚ POLIEVKU

Potrebujeme:

1 kura (stehná môžeme oddeliť a pripraviť z nich iné jedlo)

2 väčšie zelery

Soľ

Mlieko

Smotana na šľahanie

Čierne korenie

Petržlenová vňať

Maslo

1 PL hladkej múky

Postup:

Kura uvaríme v osolenej vode. Mäso vyberieme, oberieme z kostí a nakrájame na menšie kúsky. V druhom hrnci rozpustíme maslo, pridám hladkú múku a miešame asi 2 minúty, aby sme spravili svetlú zápražku. Do tejto svetlej zápražky vlejeme precedený vývar. Pridáme doň na malé kocky nakrájané zelery, necháme zovrieť a keď je zeler mäkký, pridáme 3 dcl až 0,5 l mlieka, dochutíme mletým čiernym korením a necháme zovrieť. Potom do polievky vložíme nakrájané mäso, vlejeme šľahačkovú smotanu a opäť necháme prevrieť. Na záver vmiešame nakrájanú petržlenovú vňať a minútu povaríme.

RECEPT NA LIBANONSKÉ REZNE

Potrebujeme:

Bravčové mäso (zadné stehno alebo krkovička)

Provensálske bylinky

Olivový olej

Olej na vyprážanie

Nálev (na cca 1200 g mäsa):

0,5 l mlieka

4 vajíčka

1 ČL soli

2 ČL kurkumy

2 ČL kayenského korenia

1 ČL vegety

1 ČL čierneho mletého korenia

1 ČL sladkej červenej papriky

34 g očisteného a nastrúhaného zázvoru

Mäso si deň vopred narežeme na rezne, naklepeme, osolíme a okoreníme a dáme do misy do nálevu. Suroviny na nálev musíme dobre vyšľahať. Trochu nálevu dáme na spodok misy, potom vezmeme plátok mäsa, posypeme ho provensálskymi bylinkami a pokvapkáme olivovým olejom, vložíme do misy a prilejeme naň trochu nálevu. Takto to opakujeme s každým plátkom mäsa. Na noc dáme do chladničky.

Rezne na druhý deň pomaly pečieme na panvici v oleji, ktorý je vhodný na vyprážanie. Na mäso vždy nalejeme aj trochu nálevu.

Ako príloha sa k rezňom hodí ryža. Na ozvláštnenie do nej môžeme vmiešať nadrobno nakrájané zelené olivy.

Podobné články

Počúvajte naživo

Potrebujeme vás!
Potrebujeme vás!
Vyzbieraných je 30 €

Celková čiastka

6000 €

Zostávajúci čas

28 dní

Aktuálny program

    Na tento deň zatiaľ nie je vytvorený programový plán.
    Na tento deň zatiaľ nie je vytvorený programový plán.
    Na tento deň zatiaľ nie je vytvorený programový plán.
    Na tento deň zatiaľ nie je vytvorený programový plán.
    Na tento deň zatiaľ nie je vytvorený programový plán.

počasie

Počasie podľa
P. Jurčoviča
Darujte 2% Podporte vaše rádio Chcem byť patrónom Rádia Lumen

Táto stránka používa cookies

Súbory cookie používame na zhromažďovanie a analýzu informácií o výkone a používaní stránok, na poskytovanie funkcií sociálnych médií a na vylepšenie a prispôsobenie obsahu a reklám. Viac o cookies