TopTip

Medovníkový betlehem? Vieme ako na to!

Medovníkový betlehem? Vieme ako na to!

Sestra Kristína Petrášová z rehole Školských sestier sv. Františka v Žiline vysvetľuje, ako pripraviť betlehem z medovníkového cesta. Základom je dobrý recept na medovníky.

Františkánska rodina na Slovensku slávi tento rok významné jubileum – 800. výročie prvých jasličiek, ktoré vytvoril sv. František z Assisi v jaskyni v talianskom Grecciu. Rehole riadiace sa regulou sv. Františka si toto výročie pripomínajú rôznymi podujatiami. Centrum voľného času Strom pri Farnosti Dobrého pastiera v Žiline napríklad pripravilo súťaž o najkrajší betlehem. Jeho riaditeľka, sestra Kristína Petrášová z rehole Školských sestier sv. Františka, vyrábala s deťmi v centre betlehemy z medovníkového cesta. Postup nie je zložitý, chce to však trpezlivosť a presne dodržať recept.

Medovníkové cesto

Suroviny:

500 g kryštálového cukru

300 g medu

1,2 kg hladkej múky

20 g sódy bikarbóny

2 čajové lyžičky perníkového korenia

2,5 dcl vody

2 dl oleja (slnečnicový alebo repkový)

3 vajíčka

1 vajíčko na potretie medovníčkov

Postup:

Cukor dáme do vyššieho hrnca a necháme skaramelizovať. Pridáme doň vriacu vodu a rozmiešame hrudky. Pridáme med a olej a dobre rozmiešame. Zmes necháme vychladnúť, potom ju zmiešame so sypkými surovinami a vajíčkami. Hotové cesto dáme do chladu odpočívať aspoň na 24 hodín. Potom cesto preložíme na pomúčenú dosku a vyvaľkáme.

Z cesta vykrojíme najskôr ovál, ktorý bude slúžiť ako podklad na betlehem a oblúk, ktorý poslúži ako pozadie. Do oblúka môžeme drobnými formičkami vykrojiť hviezdičky, stromčeky alebo anjelika. Potom podľa šablóny vykrojíme Jezuliatko v jasličkách a Pannu Máriu so sv. Jozefom. Šablónu si môžeme nakresliť alebo nájdeme obrázok Svätej rodiny na internete a vytlačíme ho. Vykrojiť môžeme aj zvieratká a stromčeky.

Vykrojené medovníčky dáme na vymastený plech, potrieme vajíčkom a dáme piecť do rúry vyhriatej na 200 stupňov. Hotové medovníčky necháme vychladnúť, ozdobíme bielkovou polevou a keď poleva na postavičkách zaschne, môžeme jednotlivé kusy betlehema zlepiť polevou.

Na bielkovú polevu potrebujeme:

1 bielok z vajíčka

3-5 polievkových lyžíc preosiateho práškového cukru

Pár kvapiek citrónovej šťavy

Bielok vyšľaháme vidličkou a postupne doň primiešame dobre preosiaty práškový cukor a pár kvapiek citrónovej šťavy. Poleva sa nesmie liať. Ak steká z varešky, treba pridať viac cukru. Ak by bola moc tuhá, pridáme ešte pár kvapiek citrónovej šťavy.

Podobné články

Počúvajte naživo

Dodajte energiu našim vysielačom
Dodajte energiu našim vysielačom
Vyzbieraných je 1744 €

Celková čiastka

6000 €

Zostávajúci čas

2 dni

Aktuálny program

    Na tento deň zatiaľ nie je vytvorený programový plán.
    Na tento deň zatiaľ nie je vytvorený programový plán.
    Na tento deň zatiaľ nie je vytvorený programový plán.
    Na tento deň zatiaľ nie je vytvorený programový plán.

počasie

Počasie podľa
P. Jurčoviča
Darujte 2% Podporte vaše rádio Chcem byť patrónom Rádia Lumen

Táto stránka používa cookies

Súbory cookie používame na zhromažďovanie a analýzu informácií o výkone a používaní stránok, na poskytovanie funkcií sociálnych médií a na vylepšenie a prispôsobenie obsahu a reklám. Viac o cookies