TopTip

Nová kniha o zvonoch a zvonolejároch

Nová kniha o zvonoch a zvonolejároch

Dobrá správa pre všetkých kampanológov, vlastníkov a správcov zvonov, zvonárov, ale aj všetkých záujemcov o kultúru a kultúrne dedičstvo. Dlho očakávané životné dielo slovenského historika, archivára a kampanológa Juraja Spiritzu (1935) je konečne na svete. Kniha s názvom Zvony a zvonolejárstvo na Slovensku vznikala dlhé roky a okrem samotného autora sa na jej vzniku podieľali kampanológovia Radek Lunga a Juraj Gembický a autorovi blízki Sylvia Spiritzová a Martin Spiritza.

Historik a kampanológ Juraj Spiritza ako prvý a jediný na Slovensku systematicky rozbehol a ukážkovo realizoval vytváranie jedinečnej databázy stoviek historických i novodobých zvonov a zvonolejárov. Nadviazal na vlastné výskumy v neľahkej dobe socializmu a prepojil aj aktuálne poznatky v tejto veľkej téme. Vo veku 87 rokov vydal v týchto dňoch vďaka podpore Pamiatkového úradu SR jedinečnú knihu „Zvony a zvonolejárstvo na Slovensku.“ 

Na Rádiu Lumen v pravidelnej relácii o zvonoch - „Zvony a my, my a zvony“ ktorú môžete počuť vždy v piatok o 7:15 v mnohom čerpáme práve z práce Juraja Spiritzu.  Kniha sumarizuje poznanie o historických zvonoch a ich výrobcoch od 7. do 21. storočia. Autor zdokumentoval tisíce zvonov v historických sakrálnych i svetských objektoch. Kapitoly o výrobe a kultúrnom význame zvonov doplnil encyklopedickým katalógom 306 biografických hesiel zvonolejárov a zvonolejárskych firiem činných na území Slovenska. 

Podobné články

Počúvajte naživo

Dodajte energiu našim vysielačom
Dodajte energiu našim vysielačom
Vyzbieraných je 1833 €

Celková čiastka

6000 €

Zostávajúci čas

12 dní

Aktuálny program

    Na tento deň zatiaľ nie je vytvorený programový plán.
    Na tento deň zatiaľ nie je vytvorený programový plán.

počasie

Počasie podľa
P. Jurčoviča
Darujte 2% Podporte vaše rádio Chcem byť patrónom Rádia Lumen

Táto stránka používa cookies

Súbory cookie používame na zhromažďovanie a analýzu informácií o výkone a používaní stránok, na poskytovanie funkcií sociálnych médií a na vylepšenie a prispôsobenie obsahu a reklám. Viac o cookies