TopTip

V roku 2019 inovujeme kulinársky seriál Na skok do kuchyne!

V roku 2019 inovujeme kulinársky seriál Na skok do kuchyne!

Máte cukrovku, trpíte obezitou, alebo ste onkologický pacient? V seriáli Na skok do kuchyne čoskoro predstavíme nový koncept diét pri rôznych zdravotných ťažkostiach. 

Ak obľubujete recepty z nášho seriálu Na skok do kuchyne v novom roku pre vás chystáme vylepšenie. Mnohí trpíme rôznymi chorobami a máme aj vážne zdravotné ťažkosti. Neraz si naša diagnóza vyžaduje aj špeciálne stravovanie. A práve na to sme mysleli a v spolupráci s MUDr. Petrom Minárikom sme pripravili nový koncept nášho kulinárskeho seriálu. 

Novinku predstavujeme preto, aby si poslucháči aj verejnosť uvedomili, aký dôležitý je vzťah stravovania a výživy k závažným chronickým chorobám ako obezita, cukrovka, srdcové a cievne ochorenie, zhubné nádory a ďalšie, “ približuje doktor Peter Minárik. Ten, kto je informovaný o rizikách a možnostiach prevencie sa dokáže lepšie a kvalifikovanejšie chrániť pred chorobami. “A ten, kto zdravo žije, zdravo sa stravuje, pestuje pohyb a šport, má optimálnu hmotnosť, nefajčí a je striedmy v konzumácii alkoholu má reálnu šancu, že bude žiť dlhšie a s vyššou kvalitou života, “ dopĺňa gastroenterológ a dietológ P. Minárik. 

 
Vo vynovenom seriáli Na skok do kuchyne sa budeme venovať aj diéte pri obezite

Seriál Na skok do kuchyne tak zmení svoju rétoriku a kontent. “Nebudeme len komentovať samotné recepty a pripravené pokrmy, ale budeme zdôrazňovať aj všeobecné princípy prevencie a význam celkového štýlu stravovania. Uvediem príklad: Dodržiavanie princípu, že 50 % z celého objemu pripraveného taniera má tvoriť miešaná a pestrá zelenina je dôležitejšie než to, aký podiel budú mať šaláty, uhorky, papriky, paradajky, a podobne, “ zdôrazňuje P. Minárik. Inými slovami, dôležitý je celkový objem a pestrosť, detaily sú menej podstatné. 

Každý mesiac sa budeme venovať inej diagnóze a tej najvhodnejšej strave pre tých z vás, ktorí ňou trpíte. Začneme s diétou pri obezite. “Lebo epidémia tohto metabolického ochorenia zachvátila celý svet - Slovensko nevynímajúc, ” prezrádza dvorný lekár seriálu Na skok do kuchyne. Dôvodov prečo siahame práve po tejto téme ako prvej je hneď niekoľko. Dve tretiny dospelej populácie na Slovensku trpí na nadmernú telesnú hmotnosť (patrí sem nadváha s BMI 25-29,9 a obezita s BMI nad 30). Obezita významne zvyšuje riziká takmer všetkých závažných chronických chorôb, na ktoré sa dá umrieť. "Sedavý životný štýl, ktorý obezitu podporuje predstavujú dnes omnoho väčší zdravotný problém než fajčenie. A čo je najsmutnejšie obezita ukončí predčasne život mnohým tisíckam ľudí a mnohým ďalším strpčí posledné fázy života, " smutne konštatuje odborník v oblasti dietológie P. Minárik. 

S vynoveným formátom začneme už vo februári 2019. Verím, že si nás naladíte. Seriál Na skok do kuchyne vysielame každý druhý utorok o 14:30 popoludní. Najbližšiu časť si môžete vypočuť 15. januára 2019 a v nej vám Naty Žúreková Štefková predstaví bryndzové bochníčky, chutný desiatový pokrm pre deti do školy.

Podobné články

Počúvajte naživo

Dodajte energiu našim vysielačom
Dodajte energiu našim vysielačom
Vyzbieraných je 1609 €

Celková čiastka

6000 €

Zostávajúci čas

5 dní

Aktuálny program

    Na tento deň zatiaľ nie je vytvorený programový plán.

počasie

Počasie podľa
P. Jurčoviča
Darujte 2% Podporte vaše rádio Chcem byť patrónom Rádia Lumen

Táto stránka používa cookies

Súbory cookie používame na zhromažďovanie a analýzu informácií o výkone a používaní stránok, na poskytovanie funkcií sociálnych médií a na vylepšenie a prispôsobenie obsahu a reklám. Viac o cookies