TopTip

Vianočný recept: Pečená rybacia polievka

Vianočný recept: Pečená rybacia polievka Pečená rybacia polievka sa v rodine Jakuba Akurátneho varí vždy na obed Štedrého dňa

V rodine Jakuba Akurátneho, obchodného manažéra a hudobného redaktora Rádia LUMEN, si veľkú obľubu získala polievka, ktorú varia vždy na obed Štedrého dňa. Nie je to síce originálny vianočný recept, ktorý by vychádzal z regionálnych zvykov a tradícií, ale u nich doma sa udomácnil.

TIP z Jakubovej kuchyne:                                                                          

Polievku pečieme v kameninovom hrnci, ktorý pri varení radi využívame. Výhodou je, že sa v ňom polievka varí bez miešania, tak trochu „pod parou“ a nestrácajú sa chute. Polievka sa dá uvariť aj štandardným postupom v hrnci na sporáku, ale my sme si ju zaužívali pripravovať týmto spôsobom.

Potrebujeme:

ZÁKLAD – vývar z kapra

  • kapor - najlepšie hlavy, ale môžu byť aj iné časti
  • menšia cibuľa
  • celé čierne korenie
  • nové korenie
  • celá rasca
  • bobkový list
  • 3 strúčiky cesnaku
  • soľ

 

Ingrediencie na POLIEVKU:

  • základ - silný vývar z kapra
  • koreňová zelenina (mrkva, petržlen, zeler, kaleráb)
  • stredne veľké zemiaky 6 ks
  • mlieko
  • smotana na varenie
  • soľ
  • ryby (aspoň 2 rôzne druhy – treska, sumček,...)
  • údená mletá paprika (postačí aj obyčajná sladká paprika)
  • muškátový kvet mletý
  • sterilizovaný hrášok
  • citrón a plátky údeného lososa na ozdobenie

 

POSTUP:

1. Najskôr si pripravíme základ na polievku. Umyté hlavy z kapra varíme spolu s ostatnými ingredienciami na miernom ohni, až kým nemáme silný vývar. Pridáme cibuľu a cesnak vcelku. Vývar necháme vychladnúť a precedíme. Ak použijeme aj iné časti z kapra, môžeme ho rozporciovať na malé kúsky, ktoré neskôr pridáme do polievky.

 

2. Koreňovú zeleninu si očistíme, nakrájame na rovnomerné kocky a dáme do kameninového hrnca. Pridáme zemiaky, ktoré si nakrájame na rovnako veľké kocky a 2 zemiaky nastrúhame (na zahustenie polievky). Zalejeme vývarom, pridáme mlieko a smotanu. Ochutíme soľou (podľa potreby a slanosti vývaru), paprikou a muškátovým kvetom. Hrniec zakryjeme, vložíme do rúry a pečieme pomaly na nižšej teplote (okolo 120 °C) asi 3 hodiny. Po tomto čase polievku vyberieme, skontrolujeme, či je zelenina mäkká. Ak áno, nakoniec pridáme hrášok a nakrájané ostatné ryby. V prípade potreby ešte dochutíme  a dopečieme ešte asi 1 hodinu.

 

3. Polievku servírujeme s plátkom citróna a údeným lososom. Kto má rád, môže si pridať aj niečo trochu viac (alebo menej) štipľavé.

 

V mene celej redakcie Rádia LUMEN vám prajeme úspešnú prípravu sviatočných pokrmov a dobrú chuť!

 

Podobné články

Počúvajte naživo

Potrebujeme vás!
Potrebujeme vás!
Vyzbieraných je 30 €

Celková čiastka

6000 €

Zostávajúci čas

30 dní

Aktuálny program

    Na tento deň zatiaľ nie je vytvorený programový plán.
    Na tento deň zatiaľ nie je vytvorený programový plán.
    Na tento deň zatiaľ nie je vytvorený programový plán.

počasie

Počasie podľa
P. Jurčoviča
Darujte 2% Podporte vaše rádio Chcem byť patrónom Rádia Lumen

Táto stránka používa cookies

Súbory cookie používame na zhromažďovanie a analýzu informácií o výkone a používaní stránok, na poskytovanie funkcií sociálnych médií a na vylepšenie a prispôsobenie obsahu a reklám. Viac o cookies