TopTip

Demikát alebo bryndzová polievka v podaní sestry Kataríny

Demikát alebo bryndzová polievka v podaní sestry Kataríny

Dnes Vám ponúkneme recept na takmer poetickú polievku. „Krát krát na dvakrát, varí mačka demikát.“ Ide o bryndzovú polievku. Recept máme od sestry vincentky Kataríny Števicovej pôsobiacej v Banskej Bystrici.

Demikát sestry vincentky Kataríny Števicovej z Banskej Bystrice má svoju pôstnu i vylepšenú verziu s opečenou slaninkou. Dnes pripravuje tú druhú a popri varení dá aj tip na netradičné lokše z cukrovej repy. Povedala ich našej redaktorke Jane Ondrejkovej. 

RECEPT NA DEMIKÁT

Potrebujeme:

250 g bryndze

200 ml smotany na varenie

Prerastaná slanina (v pôstnej verzii olej)

4-5 zemiakov

1 cibuľa

Rasca, sladká mletá paprika, soľ

1 polievková lyžica kyslej smotany na dochutenie, ak treba

Postup:

Slaninu si nakrájame na kocky a opražíme ju, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu, rascu a sladkú mletú papriku. Zalejeme vodou, dáme nakrájané zemiaky a varíme, kým nie sú mäkké. V miske rozmiešame bryndzu so smotanou na varenie a vlejeme do polievky. Potom polievku rozmixujeme ponorným mixérom a vrátime na sporák. Ochutnáme, ak treba osolíme a pridáme prípadne lyžicu kyslej smotany. Keď polievka prevrie, odstavíme ju. Podávame s nakrájanou pažítkou a chlebovými krutónmi.

Podobné články

Počúvajte naživo

Dodajte energiu našim vysielačom
Dodajte energiu našim vysielačom
Vyzbieraných je 4630 €

Celková čiastka

6000 €

Zostávajúci čas

3 dni

Aktuálny program

počasie

Počasie podľa
P. Jurčoviča
Darujte 2% Podporte vaše rádio Chcem byť patrónom Rádia Lumen

Táto stránka používa cookies

Súbory cookie používame na zhromažďovanie a analýzu informácií o výkone a používaní stránok, na poskytovanie funkcií sociálnych médií a na vylepšenie a prispôsobenie obsahu a reklám. Viac o cookies