TopTip

Keď zasvätená osoba varí (04): Kapustnica kňaza Martina Ďuračku chutí nielen na Vianoce

Keď zasvätená osoba varí (04): Kapustnica kňaza Martina Ďuračku chutí nielen na Vianoce

V štvrtej časti nášho kulinárskeho seriálu Keď zasvätená osoba varí, Vás pozývame do banskobystrického Univerzitného pastoračného centra. V nahrávke zistíte, prečo Martin Ďuračka po sebe v kuchyni veľmi rýchlo uprace a odkiaľ berie hríby do kapustnice. Chutné jedlá sú podľa neho často jednoduché. 

Suroviny:

  • Kvasená kapusta
  • Cibuľa
  • 6 strúčikov cesnaku
  • Rôzne druhy bravčového mäsa alebo diviny (napr. surové mäso z pliecka alebo stehna, údené rebrá, údené mäso, klobásy)
  • Sušené hríby
  • Zemiaky
  • Soľ
  • Červená mletá paprika
  • Masť

Postup:

V hrnci rozpustíme lyžicu masti, orestujeme na nej nadrobno nakrájanú cibuľu a potom pridáme aj na hrubšie nakrájaný cesnak. Dva strúčiky cesnaku si odložíme bokom, tie potom nastrúhame do uvarenej kapustnice. Kvasenú kapustu scedíme, prepláchneme studenou vodou (ale nemusíme, ak máme radšej kyslejšiu kapustnicu) a ak treba, nakrájame na menšie kúsky. Vložíme do hrnca s orestovanou cibuľou a cesnakom a podlejeme vodou, vložíme mäso, klobásy a rebrá, zakryjeme a varíme. Ak máte veľa mäsa, môžete najskôr vyvariť rebrá a kosti, keď sú mäkké, vyberte ich a do kapustnice dajte variť nakrájané surové a údené mäso a klobásu. Tú môžete tiež nakrájať.

Sušené hríby zalejeme vriacou vodou, osolíme a necháme napučať. Ak sú hríby príliš dlhé, najskôr ich nalámeme na menšie kúsky. Zemiaky očistíme, nakrájame na kocky a uvaríme osobitne v osolenej vode. Keď je mäso skoro mäkké, dáme do hrnca namočené hríby. V studenej vode rozmiešame mletú papriku a vlejeme do kapustnice pre lepšiu chuť. Na záver pridáme uvarené zemiaky a nastrúhame cesnak. Ak je kapustnica veľmi hustá, môžeme dať aj vodu, v ktorej sa varili zemiaky.

Podobné články

Počúvajte naživo

Aktuálny program

počasie

Počasie podľa
P. Jurčoviča
Darujte 2% Podporte vaše rádio LUMEN klub

Pre zlepšenie kvality našich stránok používame cookies. Tým, že pokračujete v prehliadaní stránok bez zmeny nastavenia vášho prehliadača súhlasíte s ich používaním. Viacej o používaní súborov cookies.