TopTip

Na návšteve u kňaza Aurela Halajčíka

Na návšteve u kňaza Aurela Halajčíka Kňaz Aurel Halajčík pri nahrávaní receptu do nášho vysielania s redaktorkou Janou Ondrejkovou

Pán farár Aurel Halajčík z rímskokatolíckej farnosti Svätej rodiny na košickom sídlisku Furča nie je vyučený kuchár, ale príprava nedeľného obeda, či lahodných zákuskov mu nerobí problém. Boli sme u neho na návšteve.

OSVIEŽUJÚCI LETNÝ NÁPOJ

Potrebujeme: -    niekoľko byliek rozkvitnutej levandule

  • Lístky mäty piepornej, aj mäty kučeravej
  • Citrón alebo limetku
  • Lístky stévie na osladenie (netreba)
  • Voda + môžu byť aj kocky ľadu

Bylinky opláchneme, vložíme do džbána, pridáme na kolieska nakrájaný citrón a/alebo limetku a zalejeme vodou. Na záver pridáme kocky ľadu.

POLIEVKA Z TEKVICE HOKKAIDO

Potrebujeme: -    tekvica hokkaido

  • Cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 cm kúsok zázvoru
  • Jablko
  • Zeleninový vývar (môže byť aj s kúskami varenej mrkvy, zemiakov, koreňovej zeleniny, cukety...)
  • Soľ
  • 1 dcl bieleho vína
  • Maslo a olivový olej

Postup:

Tekvicu umyjeme, ak má tvrdú šupku, očistíme ju, nakrájame na kocky. Na masle a oleji opražíme nakrájanú cibuľu, cesnak a najemno nastrúhaný zázvor. Potom pridáme na kocky nakrájanú tekvicu a chvíľu pražíme, podlejeme bielym vínom. Keď sa alkohol odparí, pridáme nakrájané jablko, zalejeme zeleninovým vývarom (ak nemáme, môžeme použiť čistú vodu) a varíme, kým tekvica úplne nezmäkne. Polievku rozmixujeme ponorným mixérom, využiť môžeme aj uvarenú zeleninu z vývaru. Rozmixovanú polievku necháme zovrieť, dochutíme soľou a koreninami a odstavíme. Podávame s chlebovými krutónmi.

TIRAMISU

Potrebujeme: -    šľahačkovú smotana

  • Mascarpone
  • 1 vanilkový cukor
  • Šľahačka v prášku a príslušné množstvo mlieka na rozšľahanie
  • Dlhé piškóty
  • Silná uvarená káva
  • Likér (napr. Baileys)
  • Kakao

Postup:

Do nádoby poukladáme piškóty namočené v silnej káve, pokvapkáme ich likérom. Na piškóty natrieme krém z vyšľahanej šľahačkovej smotany, Mascarpone a vanilkového cukru. Na krém poukladáme piškóty, opäť pokvapkáme kávou a likérom a pridáme krém. Takto urobíme dve alebo tri poschodia (záleží od množstva krému a veľkosti nádoby, v ktorej dezert robíme). Dáme do chladničky stuhnúť. Vyšľaháme práškovú šľahačku v mlieku, natrieme na vrch dezertu a dáme ešte stuhnúť do chladničky, ideálne cez noc. Pred podávaním tiramisu bohato posypeme kakaom.

Podobné články

Počúvajte naživo

Dodajte energiu našim vysielačom
Dodajte energiu našim vysielačom
Vyzbieraných je 1230 €

Celková čiastka

6000 €

Zostávajúci čas

5 dní

Aktuálny program

počasie

Počasie podľa
P. Jurčoviča
Darujte 2% Podporte vaše rádio Chcem byť patrónom Rádia Lumen

Táto stránka používa cookies

Súbory cookie používame na zhromažďovanie a analýzu informácií o výkone a používaní stránok, na poskytovanie funkcií sociálnych médií a na vylepšenie a prispôsobenie obsahu a reklám. Viac o cookies