TopTip

Opäť na návšteve u kňaza Aurela Halajčíka: Obed ako má byť!

Opäť na návšteve u kňaza Aurela Halajčíka: Obed ako má byť!

Po čase sme opäť vo farskej kuchyni kňaza Aurela Halajčíka, ktorý je farárom v rímskokatolíckej farnosti Svätej rodiny v Košiciach – Furči. Dáva nám tip na letný obed – kuracie a morčacie mäso v jogurtovo-mätovej marináde. 

Máme pre vás tip na jednoduchý, ale výdatný letný obed. Prírodné kuracie a morčacie rezne v jogurtovo-mätovej marináde s gratinovanými zemiakmi a cuketovou ryžou. K tomu nebude chýbať šalát z čerstvej zeleniny. Túto lahôdku nám pripraví kňaz Aurel Halajčík, farár rímskokatolíckej farnosti Svätej rodiny na košickom sídlisku Furča. Ako sa dozvedela kolegyňa Jana Ondrejková, keď pán farár varí, neraz sa uňho zastavia veriaci, aby zistili, čo pripravuje. Lahodné vône sa totiž šíria po celej fare i pri kostole.

RECEPT NA MÄSO V JOGURTOVO-MÄTOVEJ MARINÁDE

Potrebujeme:

  • Kuracie a morčacie prsné rezne
  • Veľký biely jogurt
  • Lístky čerstvej mäty (približne zo štyroch stoniek)
  • Kôra z jedného chemicky neošetreného citróna
  • 1 strúčik cesnaku (môže byť aj 1 čajová lyžička pasty z medvedieho cesnaku)
  • Soľ, korenie

Postup:

Morčacie mäso naklepeme a nakrájame na tenšie plátky, kuracie mäso nakrájame takisto, ale nemusíme ho naklepať. Vo väčšej mise zmiešame biely jogurt, nadrobno nakrájané lístky mäty, nastrúhanú kôru z citróna, roztlačený cesnak, soľ a koreniny. Do marinády vložíme plátky mäsa a necháme cez noc odpočívať v chladničke. Na druhý deň mäso opražíme na oleji. Podávame s ryžou a/alebo zemiakmi a zeleninovým šalátom.

RECEPT NA GRATINOVANÉ ZEMIAKY

Potrebujeme:

  • Zemiaky
  • Šľahačková smotana
  • Cesnak (môže byť aj pasta z medvedieho cesnaku)
  • Soľ, koreniny
  • Nastrúhaný parmezán

Postup:

Očistené zemiaky nakrájame na tenučké plátky. Vložíme do misy so šľahačkovou smotanou, ochutíme soľou, cesnakom a koreninami. Riadne premiešame. Dáme na plech do rúry piecť. Na záver posypeme nastrúhaným parmezánom a dáme ešte na chvíľu zapiecť.

 

RECEPT NA RYŽU S CUKETOU

Potrebujeme:

  • Cuketa
  • Cibuľa
  • Olivový olej, maslo
  • Soľ, koreniny
  • Ryža
  • Zeleninový vývar

Postup:

Uvaríme si ryžu, ktorú môžeme zaliať zeleninovým vývarom. Ak nemáme, stačí voda. Cibuľu a cuketu očistíme a nakrájame na drobné kocky. Na masle s trochou olivového oleja opražíme cibuľu a pridáme cuketu. Pražíme ju, kým nezmäkne. Ochutíme soľou a koreninami. Mäkkú cuketu premiešame s ryžou a podávame ako prílohu.

Vypočujte si podcastovú nahrávku z prípravy tohto skvelého jedla!

Podobné články

Počúvajte naživo

Dodajte energiu našim vysielačom
Dodajte energiu našim vysielačom
Vyzbieraných je 1833 €

Celková čiastka

6000 €

Zostávajúci čas

13 dní

Aktuálny program

    Na tento deň zatiaľ nie je vytvorený programový plán.

počasie

Počasie podľa
P. Jurčoviča
Darujte 2% Podporte vaše rádio Chcem byť patrónom Rádia Lumen

Táto stránka používa cookies

Súbory cookie používame na zhromažďovanie a analýzu informácií o výkone a používaní stránok, na poskytovanie funkcií sociálnych médií a na vylepšenie a prispôsobenie obsahu a reklám. Viac o cookies