TopTip

Novinka
Na skok do kuchyne (7): Ako si upiecť pšenično-ražný chlieb z kvásku

Na skok do kuchyne (7): Ako si upiecť pšenično-ražný chlieb z kvásku

 

INGREDIENCIE:

ŠTARTÉR

150g ražnej chlebovej muky

150 ml vody

1 pol.lyžica domáceho kvásku

ĎALŠIE INGREDIENCIE

300 g pšeničnej chlebovej múky

170 ml vody

2 čaj.lyžičky soli

1 čaj. lyžička mletej rasce


POSTUP:

1. Vytvoríme si Štartér. Ingrediencie zamiešame a necháme pri izbovej teplote odstáť 12 hodín. Najlepšie v sklenej mise, ktorú zakryjeme potravinárskou fóliou.

2. Po 12 hodinách skontrolujeme či cesto má bublinky a či narástlo. Ak je proces kvasenia naštartovaný, pridáme ďalšie ingrediencie a všetko vymiesime spolu.

3. Vlačné cesto vymiesime mixérom, alebo láskou svojich rúk. Indikáciou, že cesto je spracované a pripravené na pečenie je moment, keď sa nám pekne odliepa od steny a je hladké.

4. Opäť cesto zakryjeme a necháme odležať. Každých 40 minútach ho skontrolujeme a preložíme, aby kvások kepšie pracoval. Povytiahneme ho do výšky a preložíme na druhú stranu. Cesto môžeme takto poprekladať zo všetkých svetových strán. Tento krok zopakujeme ešte 2xkrát s odstupom 40 minút, čo nám zaberie cca 3 hodiny.

5.  Na pracovnú dosku si cesto premiestnime, vyformujeme ho do tvaru bochníka a vložíme do ošatky. Ak ošatku nemáme, vytvarujeme ho ručne, ale POZOR všetky spoje sústredime na jedno miesto.

6. Medzičasom si pripravíme si rúru. Do spodnej časti vložíme starý plech a do stredu rúry umiestnime plech, na ktorý uložíme chlieb. Rúru si rozohrejeme na 250 stupňov Celzia.

7. Bochník si najskôr vyklopíme na papier na pečenie. A chlieb môžeme nožom, alebo žiletkou narezať napr. tri čiary. Pripravíme si pohár s vodou. Bochník prenesieme na stredný plech a do spodného vlejeme vodu. Rúru rýchlo zavrieme. Voda zasyčí a začne sa odparovať. Je to správny signál. Pri 250stupňoch necháme chlieb piecť 10 minút.

8. Po 10 minútach vytiahneme spodný plech, ktorý už splnil účel a teplotu stiahneme na 200 stupňov Celzia. Chlieb necháme prepiecť ešte 20 minút, aby sa nám pekne upiekla kôrka. Na záver na chlieb poklopkáme a ak je pekne dutý zvuk, je upečený.

9. Po vytiahnutí z rúry chlieb položíme na mriežku, aby zostatková vlhkosť a teplo sa rovnomerne rozptýlilo do vzduchu, inak by mohol zvnútra "zmoknúť".

10. Po pár minútach sme pripravení domáci kvaskový chlieb s radosťou konzumovať.

Dobrú chuť.

Prečítajte si aj:

Na skok do kuchyne (1): Cuketový koláč

Na skok do kuchyne (2): Grécke Kritaraki

Na skok do kuchyne (3): Polievka z červenej šošovice

Na skok do kuchyne (4): Guľáš s kalamárom

Na skok do kuchyne (5): Palacinky so zeleninovo - mäsovou plnkou

Na skok do kuchyne (6): Ako si založiť kvások

Podobné články

Aktuálny program

    Na tento deň zatiaľ nie je vytvorený programový plán.
    Na tento deň zatiaľ nie je vytvorený programový plán.

počasie

Počasie podľa
P. Jurčoviča

Vaše úmysly 23.07.2018

  • Milí poslucháči, svoje úmysly modlitieb nám posielajte emailom na umysel@lumen.sk
  • Všeobecný úmysel apoštolátu modlitby na júl: Aby kňazi, ktorí s námahou a v samote pastoračne pôsobia, pociťovali neustálu pomoc a podporu Pána a spoločenstva.
  • Úmysel KBS na júl: Nech sa oslavy dedičstva otcov našej viery, sv. Cyrila a Metoda, prejavia v živote národa.
  • Modlí sa otec Pavol Jurčaga.
  • Za zdravie a vyriešenie problémov. Daniela
  • Za uzdravenie zo závislosti od alkoholu pre švagra Františka a Petra, synovca Petra, kamaráta Dušana, za uzdravenie zo závislosti na automatoch pre Petra, za dar živej viery v našej rodine a za dcéru Viktorku, aby našla cestu k Bohu. Monika
  • Za rodinu Bartošovú a za ich nenarodené bábätko, nech im Pán pomáha. Veronika
Podporte vaše rádio LUMEN klub

Pre zlepšenie kvality našich stránok používame cookies. Tým, že pokračujete v prehliadaní stránok bez zmeny nastavenia vášho prehliadača súhlasíte s ich používaním. Viacej o používaní súborov cookies.