TopTip

Z domova: Na skok do kuchyne (26): Šafránové rizoto

Na skok do kuchyne (26): Šafránové rizoto

Nezameniteľná chuť, nádherná vôňa a zaujímavá farba. Aj tak sa dá opísať krémové rizoto so šafránom. Autorkou je Naty Žúreková Štefková. 

INGREDIENCIE:

1 hrnček arborio ryže

1 L vývaru (mäsový alebo zeleninový)

šafrán

1 stredne veľkú cibuľu

parmezán

čerstvý kôpor

soľ, korenie

olivový olej

trochu masla

zbytky lososa 

 

POSTUP: 

1. Do hrnca si dáme zohrievať vývar. Musí byť stále horúci, no nie vriaci.  Do vývaru pridáme trochu šafránu a premiešame. 

2. Do druhého hrnca s hrubým dnom si dáme olivový olej. Cibuľu očistíme a nakrájame nadrobno. Osmahneme ju dosklovita na oleji a pridáme k nej následne ryžu. Chvíľu restujeme, ryžu stále premiešavame. Opatrne osolíme.

3.  V tomto momente je možné podliať ryžu bielym vínom. Orestovanú ryžu zalejeme 2 – 3 naberačkami horúceho vývaru a začína miešací relaxačný maratón. 

4. Ryžu stále miešame a vývar dopĺňame po naberačkách postupne. Vždy, keď už vidíme, že ryže pojala takmer celú tekutinu, pridáme ďalšiu naberačku. Takto pokračujeme až dovtedy, kým je ryže al dente- mäkká a príjemne pevná, nie však rozvarená.

5. Do uvarenej ryže nastrúhame kúsok masla, za hrsť parmezánu a dôkladne rizoto rozmiešame. Pridáme aj zvyšky lososa a ešte raz premiešame. Ochutnáme, v prípade potreby dochutíme soľou a korením. 

6. Na záver pridáme nadrobno nasekaný čerstvý kôpor, premiešame, stiahneme z plameňa a rýchlo prikryjeme pokrievkou. Krémové rizoto necháme asi 2 minúty oddychovať. Po odokrytí ihneď servírujeme.

Dobrú chuť!

 

Prečítajte si aj: 

Na skok do kuchyne (1): Cuketový koláč

Na skok do kuchyne (2): Grécke Kritaraki

Na skok do kuchyne (3): Polievka z červenej šošovice

Na skok do kuchyne (4): Guľáš s kalamárom

Na skok do kuchyne (5): Palacinky so zeleninovo - mäsovou plnkou

Na skok do kuchyne (6): Ako si založiť kvások

Na skok do kuchyne (7): Ako si upiecť pšenično-ražný kvaskový chlieb

Na skok do kuchyne (8): Cvikla po burgundsky

Na skok do kuchyne (9): Šalát so šošovicou a obilninou quinoa

Na skok do kuchyne (10): Krémové rizoto so zelenou špargľou

Na skok do kuchyne (11): Kuracie prsia v tekvicovo-petržlenovej omáčke

Na skok do kuchyne (12): Tofu šalát

Na skok do kuchyne (13): Cuketové placky s tofu

Na skok do kuchyne (14): Hovädzie plátky v pikantnej omáčke

Na skok do kuchyne (15): Domáce lokše

Na skok do kuchyne (16): Rybacia polievka

Na skok do kuchyne (17): Raňajkový koláč

Na skok do kuchyne (18): Tortila so šunkou, syrom a avokádom

Na skok do kuchyne (19): Špenátové rizito

Na skok do kuchyne (20): Podnikateľské rezne

Na skok do kuchyne (21): Račianska krkovička

Na skok do kuchyne (22): Varená jablková torta

Na skok so kuchyne (23): Východniarske džatky

Na skok do kuchyne (24): Hríbová omáčka

Na skok do kuchyne (25): Domáci šalát z tresky

Podobné články

Aktuálny program

    Na tento deň zatiaľ nie je vytvorený programový plán.
    Na tento deň zatiaľ nie je vytvorený programový plán.

počasie

Počasie podľa
P. Jurčoviča

Vaše úmysly 28.05.2018

  • Milí poslucháči, svoje úmysly modlitieb nám posielajte emailom na umysel@lumen.sk
  • Evanjelizačný úmysel apoštolátu modlitby na máj: Aby veriaci laici uskutočňovali svoje osobitné poslanie tak, že budú tvorivo odpovedať na výzvy súčasného sveta.
  • Úmysel KBS na máj: Nech sa v našom živote, aj v živote farnosti i celej spoločnosti, prejaví naša mariánska zbožnosť.
  • Za mňa a moju sestru Magdalénu, aby sme spravili skúšky na autoškolu. Renáta
  • Za uzdravenie môjho manželstva a obnovu našej krásnej rodiny. Nech si odpustíme hriechy a nájdeme vieru, nádej a lásku. Veronika
  • Za uzdravenie, oslobodenie od závislosti alkoholu, hier a Božiu pomoc a ochranu pre priateľa Marcela. Zuzka
  • Za nášho syna Adamka, ktorý už dlho bojuje s chorobou. Lucia
  • ZA ZDRAVIE, BOŽIU POMOC A SILU VIERY PRE RODIČOV VLADIMÍRA A MÁRIU. JANA
Podporte vaše rádio LUMEN klub

Pre zlepšenie kvality našich stránok používame cookies. Tým, že pokračujete v prehliadaní stránok bez zmeny nastavenia vášho prehliadača súhlasíte s ich používaním. Viacej o používaní súborov cookies.