TopTip

Na skok do kuchyne (35): Jogurtové rožky

Na skok do kuchyne (35): Jogurtové rožky

Sladká pohoda na jazyku. Aj tak by sme mohli opísať maškrtu, ktorú vám v dnešnej časti seriálu Na skok do kuchyne predstavila blogerka roka Naty Žúreková Štefková.

INGREDIENCIE:

Na cesto potrebujeme:

400 g hladkej múky 

150 g hustého bieleho jogurtu

200 g studeného masla

1 vajce

2 PL materského kvásku

1 PL sladu

štipku soli

Na plnku potrebujeme:

200 g čerstvo pomletého maku

200 g hustého lekváru

 

POSTUP:

1. Do misky si navážime múku, jogurt, vajce a pridáme soľ, slad a kvások. Vidličkou trochu zmiešame.

2. Následne odvážime zvlášť maslo a nastrúhame ho nahrubo k surovinám do misky. Najlepšie mixérom s hnetacími hákmi, ale ide to aj rukou, spojíme suroviny v kompaktnú zmes. Sprvu bude dosť lepivá, no postupným miesením bude čoraz elastickejšia. V prípade, že miesime mixérom, necháme ho, nech za nás odvedie tú najťažšiu prácu- zmieša poriadne suroviny spolu. Následne ho vypneme a prejdeme na ručné miesenie.

3. Takéto cesto prekryjeme fóliou a necháme na linke pri izbovej teplote a bez priameho slnečného žiarenia oddychovať 2-3 hodiny.

Vymiesené cesto sa nádherne odlepuje od stien misy a naša ruka je čistá.

4. Následne dáme cesto na pol hodinu až hodinu schladiť.

5. Zatiaľ si pripravíme plnku. Mak najemno pomelieme a po častiach doň pridáme hustý lekvár. Vždy rozmiešame a skúsime, či zmes po stlačení už drží spolu. (Niekedy netreba použiť ani celú dávku lekváru.)

6. Oddýchnuté cesto dáme na mierne pomúčenú dosku a valčekom rozvaľkáme na štvorec o veľkosti 40×40 cm s hrúbkou cca 4 mm.

7. Radielkom či nožom rozdelíme cesto na 4 pásy široké 10 cm.

8. Plnku si v miske rozdelíme na 4 časti, aby nám vyšla všade. Rukami vytvarujeme valčeky, ktoré naukladáme na jeden kraj cesta. Pripravíme si takto celé cesto.

Valčeky plnky poukladáme po celej dĺžke narezaných pásikov cesta.

9. Následne každý pás zrolujeme. Kraje sa akurát dobre prekryjú. Vzniknú nám dlhé valce. Rozdelíme ich nožom na 4 – 5 častí, podľa toho, aké veľké chceme rožteky mať.

10. Rožteky poukladáme na plech s papierom na pečenie a prekryjeme ich fóliou. Necháme 1 hodinu finálne stáť.

11. Rúru si vyhrejeme na 220´C. Pred vložením do rúry potrieme jogurtové rožteky rozšľahaným vajíčkom. Pečieme cca 20 minút, alebo do dosiahnutia zlatistej farby.

Po upečení dáme jogurtové rožteky na mriežku a prekryjeme ich utierkou do vychladnutia. Následne už len kávičku či mlieko a….…dobrú chuť!

 

Prečítajte si aj: 

Na skok do kuchyne (1): Cuketový koláč

Na skok do kuchyne (2): Grécke Kritaraki

Na skok do kuchyne (3): Polievka z červenej šošovice

Na skok do kuchyne (4): Guľáš s kalamárom

Na skok do kuchyne (5): Palacinky so zeleninovo - mäsovou plnkou

Na skok do kuchyne (6): Ako si založiť kvások

Na skok do kuchyne (7): Ako si upiecť pšenično-ražný kvaskový chlieb

Na skok do kuchyne (8): Cvikla po burgundsky

Na skok do kuchyne (9): Šalát so šošovicou a obilninou quinoa

Na skok do kuchyne (10): Krémové rizoto so zelenou špargľou

Na skok do kuchyne (11): Kuracie prsia v tekvicovo-petržlenovej omáčke

Na skok do kuchyne (12): Tofu šalát

Na skok do kuchyne (13): Cuketové placky s tofu

Na skok do kuchyne (14): Hovädzie plátky v pikantnej omáčke

Na skok do kuchyne (15): Domáce lokše

Na skok do kuchyne (16): Rybacia polievka

Na skok do kuchyne (17): Raňajkový koláč

Na skok do kuchyne (18): Tortila so šunkou, syrom a avokádom

Na skok do kuchyne (19): Špenátové rizito

Na skok do kuchyne (20): Podnikateľské rezne

Na skok do kuchyne (21): Račianska krkovička

Na skok do kuchyne (22): Varená jablková torta

Na skok so kuchyne (23): Východniarske džatky

Na skok do kuchyne (24): Hríbová omáčka

Na skok do kuchyne (25): Domáci šalát z tresky

Na skok do kuchyne(26): Šafránové rizoto

Na skok do kuchyne (27): Pirohy s kurkumou a bryndzou

Na skok do kuchyne (28): Domáce müsli

Na skok do kuchyne (29): Mečúň v paradajkovej omáčke

Na skok do kuchyne (30): Letný cheesecake

Na skok do kuchyne (31): Recept na úžasné slávky

Na skok do kuchyne (32): Cuketové cestoviny so slaným pudingom

Na skok do kuchyne (33): Tuniakové rizoto s bazalkovo-hráškovým pyré

Na skok do kuchyne (34): Bezlepková kvasková pizza

Podobné články

Počúvajte naživo

Dodajte energiu našim vysielačom
Dodajte energiu našim vysielačom
Vyzbieraných je 4630 €

Celková čiastka

6000 €

Zostávajúci čas

4 dni

Aktuálny program

    Na tento deň zatiaľ nie je vytvorený programový plán.
    Na tento deň zatiaľ nie je vytvorený programový plán.

počasie

Počasie podľa
P. Jurčoviča
Darujte 2% Podporte vaše rádio Chcem byť patrónom Rádia Lumen

Táto stránka používa cookies

Súbory cookie používame na zhromažďovanie a analýzu informácií o výkone a používaní stránok, na poskytovanie funkcií sociálnych médií a na vylepšenie a prispôsobenie obsahu a reklám. Viac o cookies